Als je kind geesten ziet

Kinderen praten en spelen weleens met ‘onzichtbare vriendjes’. Dit zijn vriendjes die er eigenlijk fysiek niet zijn, omdat ze zijn overleden. Vanuit mijn werkervaring weet ik dat ouders deze vriendjes kenmerken als denkbeeldige fantasie vriendjes. Dit beeld verandert al snel als kinderen zich anders gaan gedragen in hun ontwikkeling. Dit is te herkennen aan: versterkt voorspellend vermogen rond toekomstige gebeurtenissen, een intense belevingswereld van waaruit steeds meer wordt gehandeld, het waarnemen van overleden mensen en deze tot in detail weten te omschrijven. 

Het is als ouder dan best lastig om je kind te begrijpen. Logisch ook, want het gaat hier om een materie die niet tastbaar is en daarentegen ook weinig maatschappelijke aandacht heeft.

Onzichtbare vriendjes verwijderen draait om maatwerk. Samen met het kind kijk ik waarom de onzichtbare vriendjes er zijn. Als we dit duidelijk hebben, laten we ze samen spelenderwijs overgaan naar de wolken of de sterrenhemel. Voor ouders maak ik de belevingswereld van het kind inzichtelijk. Ik zal gerichte adviezen en handvaten aanreiken in hoe je hierin met je kind kunt omgaan.

Neem contact op...

Don`t copy text!